Főoldal

BUDAPEST

Budapesti Szálloda Kereső Budapest Hotel Guide Budapest Unterkunft Sucher  
Termál és Gyógyfürdők Budapesten Utazás Budapestre

Budapesti szállodákBudapesti szállodák

 

Budapest információkBudapest információk

Budapest térkép

Balatoni szállásBalatoni szállás

 

Magyarország információkMagyarország információk

Látnivalók Budapesten

egri hotelekEgri hotelek

 

Városok és régiókBudapest városnézés

Budapest fotógaléria

Pécsi szállásokPécsi szállások

 

AutókölcsönzésAutókölcsönzés

Tisza-tó szálláshelyTisza-tó szálláshely

 

ProgramajánlatokProgramajánlatok

Hévízi szállodákHévízi szállodák

 

GyógyfürdőhelyekReptéri transzfer

 
Szobafoglalás online vagy telefonon: +36 20-953-5251
munkanapokon 08:30-tól 17:00-ig
Érkezés:

Távozás:
Kategória: Város:
 
 

Termál és Gyógyfürdők Budapesten

A magyar főváros termálvíz kincse világviszonylatban is egyedülálló. Budapest területén kb. 118 természetes forrás fakad, nagy részük meleg vizű. A természetes forrásból és fúrt kutakból fakadó vizek általában 21-76 °C-osak és naponta kb. 30.000 köbméter vizet adnak.

A budai hegyoldal melegvizű forrásait már a kelták, és a rómaiak is használták. A római időkben feljegyzések szerint 14 db fürdő volt a városban, míg a török időkben 8 fürdőről számolnak be. A török hódoltság idejéből származó fürdők még ma is üzemelnek. Ma 24 db gyógyfürdő, uszoda és strand van Budapesten, melyek közül 10 db gyógyfürdő.

A legjelentősebb gyógyfürdők:

Gellért Gyógyfürdő és Uszoda - Király Gyógyfürdő - Lukács Gyógyfürdő és Uszoda - Rudas Gyógyfürdő és Uszoda - Széchenyi Gyógyfürdő és Uszoda

Gellért Gyógyfürdő és Uszoda

A fürdő története
A gyógyfürdő területén feltörő "csodahatású" forrásokról már a XV. századból is találunk feljegyzéseket. A későbbiekben a törökök is kedvelték, mivel nagyobb és forróbb vizű volt, mint a korabeli budai fürdők. A XVII. században Sárosfürdőnek nevezték a medencék fenekén leülepedett, a forrásvízzel feltörő finom forrásiszap miatt.
A világszerte ismert és a külföldiek által igen kedvelt, szecessziós stílusban épült Gellért Gyógyfürdő és Szálló 1918-ban nyitotta meg kapuit, majd 1927-ben a hullám strandfürdővel és 1934-ben a pezsgőfürdővel bővült. A napjainkban végzett korszerűsítések során az uszodában levő ülőmedence, a kültéri ülőmedence és a gyermekmedence megújult: korszerű vízszűrő-forgató berendezéssel lettek ellátva.
Ma a Gellért Gyógyfürdőben szinte valamennyi gyógyszolgáltatás igénybe vehető. Komplex gyógyfürdőellátást biztosító részleggel (nappali kórház), inhalatóriummal rendelkezik.

Fürdőegységek
Medencék száma összesen: 13
Pezsgőfürdő rész: pezs gőfürdő-medence, ülőmedence
Külső medencék: hullámfürdő-medence, ülőmedence élményberendezésekkel, gyermekmedence
Gyógyfürdőosztályok: termálmedencék (8)

Vízösszetétel
A Gellérthegy belsejében létesített forrásfoglalások biztosítják a fürdő vízellátását. Nátriumot is tartalmazó kalcium-magnézium-hidrogénkarbonátos és szulfátos-kloridos hévíz, melynek fluoridion-tartalma is jelentős.

Gyógyjavallatok
Ízületek degeneratív betegségei, Gerincmegbetegedések, Idült és félheveny ízületi gyulladások, Porckorongbántalmak, Idegzsábák, Érszűkület, Keringési zavarok, Inhalatóriumban: asztmás, idült hörghurutos panaszok kezelésére

Szolgáltatások
komplex gyógyfürdőellátást biztosító részleg (nappali kórház), férfi és női termál medencefürdők, férfi és női súlyfürdők, szénsavas kádfürdő, orvosi gyógymasszírozás, frissítőmasszázs, víz alatti vízsugármasszázs, lábmasszázs, hőlég- és nedvesgőzkamrák, finn szauna, hideg merülőmedencékkel, iszappakolás, fizikoterápia, fogínyzuhany, inhaláció, gyógytorna, fürdőruha-kölcsönzés, ruha- és értékmegőrzés, valutaváltás, fodrászat, kozmetika, szolárium, manikűr, lábápolás, büfék, fogászati rendelés, női és társas naturista napozó, rendezvényhelyszínek biztosítása nyitvatartási idő után, igény szerint fürdőhasználattal is.

Király Gyógyfürdő

A fürdő története
A fürdő építését Arszlán budai pasa kezdte meg 1565-ben és utóda, Szokoli Musztafa fejezte be. A Király Gyógyfürdőnek nem volt és ma sincs közvetlen melegvízbázisa. A törökök azért építették messze a forrásoktól a fürdőt, hogy egy esetleges ostrom idejére is biztosítva legyen a fürdés lehetősége, várfalon belül. Vizét akkor is és ma is a jelenlegi Lukács Fürdő környékéről biztosították. Buda visszafoglalását követően, 1796-ban, a fürdő a König család birtokába került, ők építették át mai formájára ötvözve a régit az újjal, megőrizve műemlék-voltát. A fürdő magyarosított nevét is a családról kapta. A II. világháborúban a fürdő megrongálódott. Teljes felújítására 1950-ben került sor.

Fürdőegységek
Gyógymedencék száma: 4

Vízösszetétel
Nátriumot is tartalmazó kálcium-magnézium-hidrogénkarbonátos és szulfátos-kloridos hévíz, melynek fluoridion-tartalma is jelentős.

Gyógyjavallatok
Ízületek degeneratív betegségei, Idült és félheveny ízületi gyulladások, Gerincdeformáció, Porckorongsérv, Idegzsábák gyógyítására, A csontrendszer mészhiánya, Sérülés utáni állapotok esetén

Szolgáltatások
Termál medencefürdő, Kádfürdő, Víz alatti vízsugármasszázs, Orvosi gyógymasszírozás, Frissítőmasszázs, Hőlég- és nedvesgőzkamrák, Lábmasszázs, Lábápolás, 2 személyes finn szauna kádfürdővel, Kölcsönzés, Értékmegőrzés, Büfé, Gyógyászati segédeszközök forgalmazása

Lukács Gyógyfürdő és Uszoda

A fürdő története
A mai Lukács Fürdő környékén a XII. században betegápolással foglalkozó Szent János-lovagok, majd a rodoszi és máltai lovagrendek telepedtek le, akik kolostoraik mellé fürdőt is építettek. A török korban is működött a fürdő, de a feltörő források energiájának a lőporgyártásban és a gabonaőrlésben vették nagyobb hasznát, ugyanis őrlő malmot működtettek. Buda visszafoglalása után a fürdő kincstári tulajdonba került. 1884-ben Palotay Fülöp megvásárolta a kincstártól, ezzel átalakítások sora vette kezdetét. Felépült a gyógyszálló, modern vízgyógyászati osztályt létesítettek, és átépítették az uszodát. A világ minden tájáról érkeztek ide a gyógyulni vágyók, akik a sikeres gyógykúrát követően márvány hálatáblákat helyeztek el a fürdő udvarának falán.
A fürdő ivócsarnoka 1937-ben épült. Budapesten 1979-ben a Lukács Fürdőben jött létre az első komplex gyógyfürdőellátást biztosító részleg (nappali kórház). 1999-ben került sor az uszodai szabadtéri medencék korszerűsítésére. Ennek során az addig alig használt ún. iszaptó helyére élménymedence került, melyben megtalálható a sodrófolyosó, a víz alatti pezsegtetés, a nyakzuhany, az ülőpadokba rejtett, hátat masszírozó vízsugár, whirlpool, buzgárok, pezsgőágy és még sok más, eddig kevésbé ismert szolgáltatás. A fürdő másik udvarában levő két különböző hőmérsékletű úszómedence is szűrőforgató-berendezéssel épült újjá.

Fürdőegységek
Medencék száma: 8
Uszoda: férfi, női úszómedence, élménymedence
Társas termál: Gyógymedence (4)
Iszap- és súlyfürdő: súlyfürdőmedence

Vízösszetétel
Nátriumot is tartalmazó kálcium-magnézium-hidrogénkarbonátos és szulfátos-kloridos hévíz, melynek fluoridion-tartalma is jelentős.

Gyógyjavallatok
Ízületek degeneratív betegségei, Idült és félheveny ízületi gyulladások, Gerincdeformáció, Porckorongsérv, Idegzsábák, A csontrendszer mészhiányos állapotai, Sérülés utáni állapotok esete,

Szolgáltatások
Komplex gyógyfürdőellátást biztosító részleg (nappali kórház), Termál medencefürdő - társas, fürdőruhás, Férfi és női súlyfürdő, Szénsavas kádfürdő, Orvosi gyógymasszírozás, Frissítőmasszázs, Víz alatti vízsugármasszázs, Lábmasszázs, Száraz hőlég- és nedvesgőzkamrák, Finn szauna, Iszappakolás, Fizikoterápiás kezelések, Gyógyivókúra, Kölcsönzés, Érték- és ruhamegőrzés, Vendéglátóipari egységek, Tetőtéri napozó, Rendezvény helyszínének biztosítása nyitvatartási idő után, igény szerint fürdőhasználattal is

Rudas Gyógyfürdő és Uszoda

A fürdő története
A XV. században a török uralom idején alakult ki a mai fürdő központja, a törökfürdő. A 10 m átmérőjű kupola alatt, amelyet 8 oszlop tart, egy nyolcszögletű medence foglal helyet. A termálfürdőt 1936 óta kizárólag férfiak látogathatják. Az uszoda, amely gyógyuszodajelleggel és szaunával üzemel, 1896-ban épült.
Ivócsarnokában a Hungária, az Attila és a Juventus források vize fogyasztható ivókúra keretein belül. A fürdőben nappali kórház működik komplex fizioterápiás részleggel.

Fürdőegységek
Gőzmedencék 6, Uszoda

Vízösszetétel
Nátriumot is tartalmazó kalcium-magnézium-hidrogénkarbonátos és szulfátos, radioaktív hévíz, melynek fluoridion-tartalma is jelentős.

Gyógyjavallatok
Ízületek degeneratív betegségei, Idült és félheveny ízületi gyulladások, Porckorongsérv, Idegzsábák, Csontrendszer mészhiányos állapotaira,

Szolgáltatások
Termálfürdő, Kádfürdő, Víz alatti vízsugármasszázs, Családi kádfürdő gőzkamrával, Uszoda, Ivókúra, Nappali kórház komplex fizioterápiás részleggel, Lábápolás, Orvosi gyógymasszázs, Frissítő masszázs, Nedvesgőz és hőlégkamra, Újságárusítás, Bazárárusítás, Büfé

Széchenyi Gyógyfürdő és Uszoda

A fürdő története
A Széchenyi Fürdő Európa egyik legnagyobb fürdőkomplexuma, Pest első gyógyfürdője. Létét Zsigmondy Vilmos bányamérnöknek köszönheti. Kezdeményezésére sikeres mélyfúrásokat végeztek a Városligetben, ahol később, 1881-ben már "Artézi fürdő" működött, azonban az ideiglenes jellegű fürdő egyre kevésbé felelt meg a kor igényeinek. Így épült fel 1913-ban Czigler Győző tervei alapján a Széchenyi Gyógyfürdő. A fürdő 1927-ben férfi és női népfürdőosztállyal és strandfürdővel bővült. Az 1960-as évek közepén további átalakításokra került sor, társas fürdőruhás termálosztály, valamint nappali kórház (komplex fizioterápiás osztály) létesült.
Az uszoda medencéinek rekonstrukciójára, szűrőforgató-berendezéssel történő ellátására 1999-ben került sor. Az ún. élménymedencében megtalálható a sodrófolyosó, a víz alatti pezsegtetés, a nyakzuhany, az ülőpadokba rejtett, hátat masszírozó vízsugár és még sok más, eddig kevésbé ismert szolgáltatás.

Fürdőegységek
Medencék száma: 15

Uszoda (3): Úszómedence szűrőforgató-berendezéssel, Élménymedence, Termál ülőmedence
Termálfürdők (12): Társas, fürdőruhás - szekrényes, ill. kabinos (8) - élménymedencével, Társas, kötényes (4)

Vízösszetétel
A fürdő vízellátását az 1938-ban átadott II. számú Szent István-kút biztosítja. Nátriumot is tartalmazó kalcium-magnézium-hidrogénkarbonátos, szulfátos hévíz, melynek fluorid- és metaborsav-tartalma is jelentős.
Az ivókút vize kalcium-magnézium-hidrogénkarbonátos, kloridos, szulfátos, alkáliákat és jelentős mennyiségű fluoridot tartalmazó gyógyvíz.

Gyógyjavallatok
Ízületek degeneratív betegségei, Idült és félheveny ízületi gyulladások, Ortopédiai, baleseti utókezelések, Idült gyomorhurut, gyomorfekély, bélhurut, Gyomorsav-túltengés, A vesemedence és a húgyutak idült gyulladásai, A vesekőbetegségek egyes formái, A légzőszervek idült hurutai, A csontrendszer mészhiánnyal járó állapotainak megelőzése, kezelése, A köszvényes anyagcserezavar befolyásolása, Az epehólyag és epeutak egyes megbetgedései esetén az epeürülés elősegítésére

Szolgáltatások
Nappali kórház keretein belül komplex fizioterápiás osztály, Gyógykúra-program, Egyéni és csoportos gyógytorna, Víz alatti torna, Súlyfürdő, Termál medencefürdő, Száraz hőlég- és nedvesgőzkamrák, Finn szaunák, Jégkása-automata, zuhanydézsa, Szénsavaskádfürdő-kezelés, Kádfürdőkezelés, Sóskádfürdő-kezelés, Iszappakolás, Víz alatti vízsugármasszázs, Orvosi gyógymasszírozás, Frissítőmasszázs, Gyógyivókúra, Úszásoktatás, Lábmasszázs térdig, Lábápolás, Élményfürdő, Tetőnapozók, Kölcsönzés, Fitness terem, Zsírégető torna, Súlyzós torna, Alakformáló torna, Vízi aerobic, Ruha- és értékmegőrzés, Büfé, Rendezvény helyszínének biztosítása nyitvatartási idő után, igény szerint fürdőhasználattal is

További információk a fürdőkről:
http://www.budapestgyogyfurdoi.hu

 

vissza a Természeti adottságok oldalra

Budapesti információk

Tények, fő adatok Tények, fő adatok
Megközelítés Budapest megközelítése
Pénz, árak és költségek Pénz, árak és költségek
Tömegközlekedés Budapesten Tömegközlekedés Budapesten
Budapest térkép Budapest térkép
Budapest éghajlata és időjárása Budapest éghajlata és időjárása
Természeti adottságok Természeti adottságok
Budapesti események Budapesti események
Látnivalók Budapesten Látnivalók Budapesten
Történelem Budapest története
Kiállítások és Múzeumok Kiállítások és Múzeumok Budapesten
Szórakozás Szórakozás Budapesten
Termál- és gyógyfürdők Termál- és gyógyfürdők Budapesten
Egyéb turisztikai info Egyéb turisztikai info
Nagykövetségek Nagykövetségek Budapesten

Budapest

 
 
   
HORIZONT Informatika Kft.